Wat doet aanraken

Aangeraakt worden is 1 van de basisbehoeftes van de mens. Aanraken kan een heleboel met je doen. Het kan emoties oproepen. (verdriet, blijheid, boosheid, kwetsbaarheid, enz.) Het kan iets met je gevoel doen, je een bepaald gevoel geven. (geborgenheid, geliefd, vervelend, angstig, fijn, blij, enz.)Dit komt omdat ervaringen opgeslagen worden in je lijf.
En doordat je wordt aangeraakt op de plek waar jij die herinnering hebt opgeslagen, wordt die herinnering weer ‘aangeraakt’. En dat geeft reactie. Een fijne aanraking kan je je ineens veel bewuster maken van je lijf, bijvoorbeeld tijdens een omarming, knuffel of door een massage. Huid op huid contact, mits door een vertrouwt persoon gegeven, kan helpen je ‘accu’ weer even op te laden en te ontspannen. Door de aanraking worden je huid, zenuwbanen, meridianen en zintuigen geactiveerd. Je huid raakt beter doorbloed en afvalstoffen worden verwijdert. Daarom is het ook altijd belangrijk goed water te drinken na een massage. Een massage hoeft niet eens met veel kracht of diepte gegeven te worden om veel effect te hebben op je lijf en je gestel. Soms kan juist een heel subtiele aanraking het meeste effect hebben. En zelfs het alleen maar denken aan een aanraking kan al reactie opleveren!
Een aanraking heeft het meeste effect als het met aandacht gebeurt. Een massage ontvangen van iemand die eigenlijk met zijn gedachten ergens anders is, voelt niet fijn. Je zult het verschil onmiddellijk merken! Je voelt je dan niet gezien en zal ook duidelijk minder effect van de massage hebben. De kracht van Holistische massages is, dat de masseur met aandacht bij de klant is. Goed voelt wat er gebeurt bij de ander. Wat de klant nodig heeft om volledig bij zijn/haar lijf aanwezig te kunnen zijn. En dat is per persoon en per situatie verschillend. Soms heb je extra druk, haast pijn nodig om iets te kunnen voelen. En een andere keer is alleen een voorzichtige aanraking al genoeg. Kijk maar eens wat jij nodig hebt om er helemaal bij aanwezig te kunnen zijn.