De Dorn Methode

De Dorn Methode

Nek-, schouder- knie- of rugklachten verhelpen door correctie van bekken scheefstand

De Dorn Methode is een behandel­techniek waarmee scheefstand van het bekken en de wervelkolom wordt gecorrigeerd. Dieter Dorn, de bedenker van deze methode, concludeerde dat het begin van rugklachten vaak kan worden gevonden in been lengteverschil.

Been lengteverschil ontstaat wanneer de kop van het bovenbeen niet goed in de heup kom schuift. Het bekken wordt aan een kant omhoog geduwd. Deze bekken scheefstand zorgt ervoor dat de onderste rugwervels onder druk komen te staan en pijn­klachten geven. Uitstraling in het been, de bilspier en knieklachten zijn hierbij veel voorkomende klachten.

Vanuit bekken scheefstand ontstaat vaak ook pijn en scheefstand in de wervels tussen de schouder­bladen, wat onder andere zorgt voor een stijve nek en hoofdpijn. Omdat de omliggende spieren de druk en scheefstand proberen te compenseren, zijn de spieren rond de boven rug, schouders en het bekken vaak erg gespannen.

Scheefstand van wervels zorgt voor zenuw ­beknelling. Hierdoor wordt de prikkel­overdracht niet goed geleid. De zenuwen staan in contact met alle spieren en organen.

Door scheefstand in de wervels te corri­geren, kan de functie van de zenuwen zich herstellen en kunnen fysieke klachten veranderen. Klachten waarbij je vaak niet meteen een link met de rug zou leggen. Om deze reden wordt er wel eens gezegd dat 80% van alle fysieke klachten kan ontstaan door scheefstand in de wervelkolom.

Voor wie is Dorn Methode geschikt? De Dorn methode is breed inzetbaar, het is een zeer zachte manier van behandelen.

Veel voorkomende indicaties voor behandeling zijn onder anderen:

 • Whiplash
 • Nek- en schouder­klachten
 • Hoofdpijn en migraine
 • Hoge en lage rugklachten
 • Bekkenklachten
 • Uitstralende pijn in de benen en/of voeten
 • Knieklachten
 • Uitstralende pijn in armen en/of handen
 • Carpaal tunnel syndroom
 • Vele soorten Reumatische klachten en dus ook fybromyalgie
 • Darm- en blaasproblemen
 • (En voor nog veel meer klachten)

De behandeling is geschikt bij zwanger­schap en kan veilig worden toegepast na het eerste trimester.

De behandeling is niet geschikt bij griep­ symptomen of koorts, kanker en metasta­sering, acute ontsteking en verse fracturen van wervels of gewrichten, verlamming.

Neem voor meer informatie of vragen gerust contact op met mij

De Behandelingen Na het doorlopen van een mondelinge intake, start ik de behandeling met het corrigeren van been lengteverschil. Vervolgens werk ik door naar boven, waarbij het bekken wordt rechtgezet en scheefstand in de wervelkolom gecorrigeerd.

Tijdens de correctie beweeg je als cliënt mee door bij­voorbeeld met je armen of been te zwaaien. Doordat ik de correctie in de beweging uitvoer, zetten de spieren zich niet schrap. Dit maakt deze behandeling een stuk zachter dan andere manuele behandel­vormen.

Er wordt tijdens de behandeling niet ‘gekraakt’.

De Resultaten Over het algemeen ervaren cliënten na de behandeling meer bewegings­vrijheid en zullen pijn­klachten vaak direct verminderen. Je krijgt een aantal eenvoudige oefeningen mee naar huis, om te voorkomen dat het been lengteverschil weer terug komt.

Na de behandeling Na correctie van de wervels en gewrichten wordt aangeraden om 3 tot 4 dagen rustig aan doen. Dat houdt in: geen zware dingen tillen en geen explosieve bewegingen maken. Bepaalde sporten moeten dus even een paar dagen wachten. Het lichaam heeft tijd nodig om de spieren, banden en gewrichten te stabili­seren.

Aangezien er veel wordt losgemaakt, komen er veel afval­stoffen vrij. Ook wordt de doorstroom van vocht en bloed naar spieren en organen gestimu­leerd. Je kunt je hierdoor tijdelijk vermoeid of minder fit voelen. Ook spierpijn is een veel­voorkomend gevolg, vooral na de eerste behandeling.

Om het herstel en de afvoer van afvalstoffen te onder­steunen, adviseer ik je om na de behandeling veel water of thee te drinken en indien nodig een lichte pijnstiller als paracetamol in te nemen.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig? Omdat ook de spieren moeten wennen aan de nieuwe stand, zullen ze soms geneigd zijn om de wervels weer iets terug te schuiven. Dit kan wel 2 tot 3 weken duren. De Dorn methode gaat in de basis uit van een traject van 3 behandelingen om aanzienlijk verschil te kunnen ervaren. Tussen de 1e en 2e afspraak zit ca 3 weken en 2e en 3e afspraak ca 4 a 6 weken.

Om deze reden bied ik de Dorn Methode aan in pakketvorm met 3 afspraken voor 165,- euro betaling bij de eerste afspraak

hierna is het verstandig om 1 of 2 keer per jaar een herhaling afspraak te doen.

Goede aanvulling! Combineer Dorn therapie met een Breuss-massage

In mijn praktijk sluit ik een Dorn methode-behandeling vaak af met een Breuss-massage. Een massage voor de tussen­wervel­schijven, . Tijdens de massage maak ik (indien mogelijk) gebruik van Sint-Janskruidolie. Deze massage ont­spant de tussen­wervel­schijven en vermindert rugpijn. De Breuss-massage is een ook zeer geschikte massage bij pijn en stress.

Bij de Dorn Methode geef ik bij de 2e en 3e  afspraak een korte Breuss-massages.                                       

Wil je alleen de Breuss massage? is dit ook mogelijk in 30 minuten voor 35,- euro  of 60 minuten voor 65,- euro.

Tel: 0650476000

Wilke de Jager